Preview Mode
FR | NL

Next - Peter Kogler

Deze tentoonstelling vond plaats van 23.03 tot 19.06.2016

Next is een tentoonstelling gerealiseerd door Peter Kogler, een internationaal vermaard Oostenrijks kunstenaar die woont en werkt in Wenen. Deze multimedia  tentoonstelling met zowel recent als ouder werk biedt de bezoeker een panorama van het rijke oeuvre van Peter Kogler wiens werk zich voortdurend vernieuwt.

 

Voor het ING Art Center creëerde hij enkele nieuwe beeldende kunstwerken en computeranimaties; voor de voorgevel van het ING Marnix gebouw realiseert hij een reusachtige computeranimatie met de led verlichting geïntegreerd in het gebouw van Gordon Bunshaft.  Deze première voor België is tenslotte een immersieve tentoonstellingen geworden waarbij de kunstenaar de hele ruimte in beslag neemt en opnieuw articuleert met zijn diverse kunstwerken.  Meteen een feestelijke start voor het 30 jarig bestaan van dit Brusselse culturele ontmoetingspunt.

#INGNEXT

 

Video

ART BRUSSELS 2016

 

De ING Lounge, die speciaal werd ontworpen voor Art Brussels, is een project in het kader van next, de multimediatentoonstelling van Peter Kogler in het ING Art Center.

 

Peter Kogler creëerde een 3D-ruimte waarin bezoekers zich kunnen ontspannen en informatie kunnen uitwisselen over de beurs. De volledige omgeving – muren, vloer en opblaasbaar meubilair – werd in de creatie geïntegreerd. Alles werd met hetzelfde motief bedrukt: een netwerk van door een computer gegenereerde leidingen of buizen. Dat motief is een constante in het oeuvre van Kogler en vormt een belangrijk element in het modernisme, dat een grote bron van inspiratie is voor de kunstenaar.

 

In zijn bijna 30-jarige carrière heeft Peter Kogler een beperkt kunstvocabularium gebruikt, waaronder mieren, de hersenen, de wereldbol, gloeilampen en verstrengelingen van computertekeningen. Doorheen de jaren heeft hij het buizenmotief op uiteenlopende manieren benaderd, onder meer in het metrostation Karlsplatz in Wenen in 2012 en in het Museum van Hedendaagse Kunst in Zagreb in 2014. Ongeacht of de buizen een knipoog naar Fernand Léger zijn dan wel symbool staan voor vooruitgang, neemt Kogler bezit van de ruimte zoals dat alleen maar kan door een in Wenen geboren kunstenaar die vertrouwd is met de Wiener Secession en het 'totale kunst'-concept.

 

In de ING Lounge staan of zitten bezoekers in de ruimte, die zij fysiek ervaren en waarin zij opgaan, wat hen het gevoel geeft deel uit te maken van een sciencefictionfilm.

Copyright: Sébastien Van de Walle

Peter Kogler nodigde zijn Oostenrijkse vriend Kurt Ryslavy uit om zijn creatie een menselijk karakter te geven. Ryslavy voert zijn Based Less on Profit than on Substance op tijdens Art Brussels, van 16 uur tot 19 uur. Hij biedt een glas wijn van zijn exportbedrijf aan (Le vin Autrichien/De Oostenrijkse Wijn) als een manier om de werking van de kunstwereld bloot te leggen. Niet alles loopt zoals we denken, zoals hij ook duidelijk maakte in zijn non-fictiewerk Factures décoratives.

 

WWW.ARTBRUSSELS.COM


© 2024 ING België nv, alle rechten voorbehouden