Preview Mode
FR | NL

Ensor ontmaskerd

 

150 jaar na zijn geboorte blijft James Ensor (1860-1949) fascineren. ING, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Paleis voor Schone Kunsten Brussel (BOZAR) sloegen de handen in elkaar om een nieuw licht te werpen op het werk van de Oostendse schilder. In Ensor ontmaskerd werden tekeningen en schilderijen met elkaar geconfronteerd, om zo de denkwereld van de eigenzinnige kunstenaar en het ontstaansproces van zijn meesterwerken te verduidelijken. De uitzonderlijke rijkdom van de verzameling van het Antwerps museum werdt aangevuld door talrijke belangrijke werken van publieke en privéverzamelingen. De geselecteerde werken lieten de bezoeker kennismaken met de buitengewone verbeelding en het creatieve brein van de kunstenaar en verschaffen hem inzicht in een aantal geheime formules van de “Prins der Schilders”.

Ensor ontmaskerd nam de bezoeker mee naar het atelier van de kunstenaar door hem in te wijden in zijn gedachtenwereld en artistieke evolutie. De tentoonstelling was opgebouwd rond twee grote thema’s.

Copyright: Vincent Everarts

Een eerste luik portretteerde Ensor als één van de belangrijkste realistische schilders van de XIXe eeuw. Zijn stillevens, portretten, moderne schilderijen en tekeningen bevestigden dat hij wou en kon concurreren met de oude meesters en zijn tijdsgenoten. De tentoonstelling illustreerde dit aan de hand van een uitzonderlijke selectie meesterwerken zoals De oestereetster en Het burgersalon.

Ensor ontmaskerd nam de bezoeker mee naar het atelier van de kunstenaar door hem in te wijden in zijn gedachtenwereld en artistieke evolutie. De tentoonstelling was opgebouwd rond twee grote thema’s.

 

Voor de kinderen

HET RARITEITENKABINET

 

Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar werd op de kelderverdieping van de tentoonstelling een speciale ruimte voorzien. Terwijl de ouders de tentoonstelling bezochten, konden kinderen er spelend, tekenend en knutselend kennismaken met de wereld van James Ensor:

ENSOR EN ZIJN INSPIRATIEBRONNEN

Er werd een echt rariteitenkabinet ingericht, vol voorwerpen die recht uit de bijzondere wereld van de kunstenaar lijken te komen en die hem zoveel inspiratie gaven: met maskers, snuisterijen, schelpen, … De kinderen konden ze ontdekken, zich verkleden en hun eigen stillevens ontwerpen!

HET PERSONAGE JAMES ENSOR

Aan de hand van talloze foto’s en een nooit eerder vertoonde video maakten de kinderen kennis met de buitengewone kunstenaar.Wie was hij? Hoe zag hij eruit?

ENSOR DE KUNSTENAAR

Licht vormt een belangrijk element in het werk van Ensor: kinderen ontdekten dit door te spelen met lampen en bijzondere emoties op te roepen in een speciale sfeer.

De aandacht ging ook naar de schetsen: Ensor maakte veel voorbereidende schetsen; de kinderen konden net als Ensor, oefenden in het tekenen van expressieve gelaatsuitdrukkingen.

Tot slot waren er ook de toevoegingen: James Ensor nam regelmatig vroeger werk opnieuw onder handen en voegde er nieuwe zaken aan toe. De kinderen konden aan de hand van magneten elementen toevoegen aan het werk van Ensor en zo levende schilderijen ontwerpen.


© 2024 ING België nv, alle rechten voorbehouden