Preview Mode
FR | NL

Guggenheim. Full abstraction

Deze tentoonstelling vond plaats van 19.10.2016 tot 12.02.2017 in het ING Art Center.


Deze tentoonstelling schetste het ontstaan en de evolutie van de abstracte kunst aan weerszijden van de Atlantische Oceaan gedurende de jaren 1940 – 1960 en dit aan de hand van meesterwerken afkomstig uit twee musea opgericht door de Amerikaanse verzamelaars Solomon R. en Peggy Guggenheim.

 

Abstracte kunst is een begrip dat in vele contexten wordt gebruikt. Maar wat het eigenlijk betekent, hoe en waar het ontstond en hoe het zich verspreidde in de Verenigde Staten en in Europa, daarover gaat deze tentoonstelling. De werken vertellen dit verhaal, maar tevens dat van hun eigenzinnige verzamelaars die elk op hun beurt bijdroegen tot de erkenning van deze kunststroming.

 

Abstractie is een boeiend standpunt dat de kunstenaar inneemt, een directe uiting om gevoelens en visies expressie te geven. Het houdt verband met kleur, gebaar, materie en levensfilosofie.

 

Voor de bezoeker vroegt dit een bijzondere inleving in de werken: het loslaten van zijn eigen beslommeringen om ‘empatisch’ te kijken. Vandaar deze specifieke mise-en-scène van de werken in een decor met kleurig textiel dat de bezoeker even vervreemdde van het hectisch gewoel van de huidige samenleving en hem plaatste in een onwezenlijk decor, oog in oog met de meesterwerken.

Copyright: Julien Leroy

CREATIEVE WORKSHOPS

 

Kunstanimatoren van ING werken samen met kinderen tussen 6 en 13 jaar in de educatieve en creatieve workshops – twee uurtjes lang en het resultaat zal er zijn ! 
Na een rondleiding langs enkele werken van de tentoonstelling mogen de kinderen zelf de handen uit de mouwen steken. Oorringen maken voor Peggy en de mobiles van Calder namaken, experimenteren met ecoline op zijde en het fenomeen “Rothko” bestuderen, werken met een extravagant lang penseel en Motherwell begrijpen...

 

Ontwikkeld met de medewerking van JAP (Jeunesse et Arts Plastiques)


© 2023 ING België nv, alle rechten voorbehouden